Dabrowski

Overgevoeligheden en een hoog ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel

In al die jaren dat ik met (hoog)begaafde kinderen werk valt het me steeds weer op dat er zoveel van deze kinderen een heel hoog ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel hebben . Regelmatig komen deze kinderen door hun rechtvaardigheidsgevoel in conflict met zichzelf of hun omgeving. Ze begrijpen bijvoorbeeld niet dat de welvaart zo oneerlijk verdeeld kan zijn. Ook doorzien ze vaak al op jonge leeftijd de spelletjes en zwakheden in het gedrag van volwassenen om hen heen. Het kind kan gevoelens van vervreemding ervaren omdat het ziet dat het uit de pas loopt met de rest van de wereld ( Webb,1982).

Maar waar komt dit vandaan? Dabrowski heeft hierop het antwoord. Hij was een Poolse psychiater en psycholoog en had daarbij een masterstitel op het gebied van onderwijs. Hij consulteerde veel artiesten, schrijvers, acteurs en leden van religieuze ordes. Door met deze mensen te werken ontdekte hij dat begaafde personen informatie anders en intenser ontvangen en verwerken dan de "gewone" mens . Hij noemde deze andere manier van ontvangen en verwerken: overexcitabilities. Hij onderscheidde er vijf: psychomotorisch, sensueel, intellectueel, beeldend en emotioneel.

Deze overgevoeligheden liggen aan de basis van het hoog ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel.

Herkent u de overgevoeligheden of het hoog ontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel en wilt u hier meer over weten? Zie deze pdf Dabrowski - Centrum voor Creatief Leren